Skip to main content
slider_papryka

PAPRYKA – WITAMINOWA MISTRZYNI

Paprykę zaczęto uprawiać 2500 lat temu w Ameryce Południowej. Czyli jeżeli patrzeć na Europę jest dla nas imigrantką. 🙂 Najbardziej wielbią jej walory smakowe i zdrowotne Węgrzy, gdzie jest nazywana czerwonym złotem. Papryka ma bardzo dużo właściwości leczniczych oraz zastosowań, posiada wiele odmian, barw i smaków. Sam hoduję w kuchni paprykę chili.

 

papryczka

 

Oto mój dodatek do soków i potraw.

Co zawiera papryka?

  • Witamina C (czerwona ma w 100g 175% dziennego zapotrzebowania)

  • witaminy E, K, A

  • kwas foliowy

  • magnez, fosfor, potas, wapń

  • żelazo, cynk, miedź

  • kapsaicyna, rutyna, flawonoidy

     

papryka_4

1.Chroni serce i mózg

Zawarta w ostrych paprykach kapsaicyna poprawia krążenie krwi, zapobiega powstawaniu zakrzepów i chroni przed udarem. Obecność rutyny wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

2. Wzmacnia odporność

Świeża papryka to bardzo bogate źródło witaminy C. Często sięgając po zieloną bądź czerwoną paprykę będziemy unikać leków przeciw przeziębieniowych. Kapsaicyna pomaga zaś oczyścić drogi oddechowe i niwelować bóle głowy.

3. Dobra dla osób na diecie

Papryka zielona w 100g ma tylko 15kcal a czerwona 32kcal. Natomiast przy odchudzaniu szczególnie cenione są właściwości papryki ostrej, której spożywanie podkręca metabolizm i zmniejsza apetyt. Papryka jest też dużym źródłem błonnika, dzięki czemu jest sycąca.

4. Poprawia pracę układu trawiennego

Jedna szklanka soku z zielonej papryki wypita na czczo, pomoże na skurcze jelitowe, kolki oraz gazy.

5. Dba o wzrok

W żółtej i pomarańczowej papryce znajdziemy dużo luteiny (opisanej szerzej w poście o karotenoidach) dba o prawidłowe funkcjonowanie oczu i chroni przed wolnymi rodnikami.

6. Wprawia w dobry nastrój

Papryka chili korzystanie wpływa na wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia. Jest też dobrym afrodyzjakiem.

papryka_2

RADA DLA LUBIĄCYCH OSTRE PAPRYCZKI

Odczucie pieczenia w jamie ustnej po spożyciu pikantnej papryki złagodzi mleko, śmietana albo napój alkoholowy, bowiem kapsaicyna rozpuszcza się jedynie w alkoholu albo tłuszczach. Picie dużej ilości wody na nic się tu nie zda.

PRZEPISY

Uwaga!!!

Zawsze do zrobienia soku z papryki należy najpierw usunąć dokładnie gniazda nasienne i białe błonki w celu pozbycia się goryczkowatego smaku.


NA DIECIE

  • 1 cebula

  • 300g szpinaku

  • 1 czerwona papryka

(można posypać gałką muszkatołową)


REDBUL

  • 1 czerwona papryka

  • 4 marchewki

  • 1/2 sałaty rzymskiej

  • garść kiełków lucerny


ANTYALERGICZNY

  • 1/4 ananasa

  • 1 czerwona papryczka chili

  • 1 zielona papryka

  • 1 gruszka


WZMACNIAJĄCY SERCE

  • 1 marchew

  • 1 rzepa

  • 1 dymka

  • 2 liście mniszka lekarskiego

  • 1 czerwona papryka

  • 1 pomarańcza

  • 1 por


NA OSTEOPOROZĘ

  • 1/2 kapusty

  • 1 ogórek

  • 4 liście jarmużu

  • 1 papryka zielona


SOKOLI WZROK

  • 1 żółta papryka

  • 2 marchewki

  • 1 jabłko


PRZEPIS NA FASZEROWANĄ PAPRYKĘ

  • papryki różnych barw

  • cebula

  • marchew

  • pietruszka zielona

  • kasza kuskus

  • szynka

  • sól i pieprz

Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne. Cebulę zeszklij, dodaj do niej utartą marchew i duś 5-6 minut. Dodaj ugotowaną kaszę, dopraw solą i pieprzem. Szynkę pokrój w kostkę i razem z posiekaną pietruszką połącz z farszem. Wypełnij nim papryki i piecz 15-18 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st C.

papryka_5

3 myśli na temat “PAPRYKA – WITAMINOWA MISTRZYNI

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *