Skip to main content

Miód – jak zdrowo osłodzić sobie życie

Wszyscy wiemy, że spożywanie dużych ilości cukru wpływa negatywnie na nasze zdrowie, nie bez powodu nazywany jest „białą śmiercią”. Prowadzi do otyłości, chorób serca, udaru mózgu, a to dopiero początek długiej listy. Na szczęście natura wyposażyła nas w doskonały zamiennik.
 
pexels-photo-266731

Miód jest źródłem wielu składników odżywczych m.in. sodu, potasu, wapnia i magnezu. Jest nam znany głównie ze swoich właściwości bakteriobójczych, ale to nie koniec jego prozdrowotnych właściwości:

  • Obniża ciśnienie krwi
  • reguluje procesy trawienne
  • pozytywnie wpływa na pracę mózgu
  • hamuje procesy miażdżycowe
  • pozwala się odprężyć (działanie nasenne)
  • działa anty nowotworowo
  • pozytywnie wpływa na pracę żołądka, wątroby i trzustki

 
miod3


Miodem możemy słodzić napoje, ciasta, desery oraz wszystko inne co do tej pory słodziliśmy cukrem. Doskonale nadaje się także jako dodatek do świeżo wyciśniętych soków.

Przepis:

  • 1 czerwony grejpfrut
  • 3 średnie pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki miodu

Ciekawostki:

Miód powinien być rozpuszczany w napojach o temperaturze do 40°C, ponieważ wtedy zachowuje wszystkie właściwości lecznicze.

Przeciętna pszczoła produkuje podczas swojego życia nie więcej niż jedną łyżeczkę miodu, tak więc do wytworzenia 1 kg miodu potrzebne są 84 pszczoły.

 

Jedna myśl na temat “Miód – jak zdrowo osłodzić sobie życie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *