Skip to main content

KAPUSTA – NIEDOCENIANY LEKARZ

Już 3000 lat temu starożytni rzymianie zaczęli uprawiać kapustę, doceniali jej niezwykłe właściwości odżywcze i lecznicze. Stanowi ona bombą witaminową, poprawia odporność i pozytywnie wpływa na układ trawienny. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zawartość witaminy C w kapuście jest większa niż w cytrynie.

 

kapusta


Biała kapusta to źródło:

  • witaminy A, B, C, E i K
  • błonnika
  • potasu
  • wapnia
  • żelaza
  • kwasu foliowego 

Działanie antynowotworowe

Zawiera indolo-3-karbinol, izotiocyjaninę oraz sulforan. Spożywanie tych związków jest szczególnie zalecane przy profilaktyce raka piersi, okrężnicy oraz płuc.

 

Ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe

Kapusta pozytywnie wpływa na układ odpornościowy oraz pomaga naszemu organizmowi w powrocie do zdrowia, dlatego warto ją spożywać w okresie wzmożonych zachorowań.


Szerokie zastosowanie w gastronomii

Czy wyobrażasz sobie gołąbki bez kapusty? Jest bardzo popularnym składnikiem wszystkich kuchni europejskich oraz dalekowschodnich.


Skutecznie odtruwa organizm

W dzisiejszych czasach do naszego organizmu dostaje się wiele toksyn które zatruwają nasz organizm. Kapusta znacznie przyśpiesza proces pozbycia się ich.


Jest niskokaloryczna

Jej wartość kaloryczna to zaledwie 24 kcal na 100 g, sprawia to że kapusta jest składnikiem wielu diet odchudzających.

 

Bogate źródło witaminy C

Młoda kapusta zawiera nawet dwukrotnie więcej witaminy C niż osławiona cytryna.

 

kapusta


Praktyczna porada

Podczas gotowania lub duszenia kapusty zostaw swój garnek odkryty, aby gorzkie olejki eteryczne mogły swobodnie wydostać się na zewnątrz i potrawa zyska bajeczny smak.

Jedna myśl na temat “KAPUSTA – NIEDOCENIANY LEKARZ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *