Skip to main content

Granat – owoc do zadań specjalnych

Owoc granatu nie jest w Polsce zbyt popularny. Jest dosyć drogi i słabo dostępny, ale to jeden z najzdrowszych owoców świata. Zatrzymuje proces starzenia się, chroni przed chorobami serca i nowotworami, a dodatkowo świetnie smakuje i gasi pragnienie. Jest szczególnie bogaty w antyoksydanty (przeciwutleniacze), jest pod tym względem rekordzistą wśród owoców.

pexels-photo-194986

Jego medyczne właściwości były znane już w starożytnych Chinach, a oto niektóre z nich:

Reguluje układ trawienny
Zawiera składniki niezbędne do prawidłowego trawienia np. kwas cytrynowy i taninę

Przyśpiesza gojenie się ran i odmładza skórę
Poprawia ukrwienie skóry, a jego właściwości bakteriobójcze przyśpieszają gojenie się ran i zmian skórnych.

Odtruwa organizm
Za sprawą wspomnianych już antyoksydantów skutecznie usuwa z naszego organizmu niechciane toksyny.

Ma właściwości odchudzające
Zawiera substancje wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej. Ponadto niweluje uczucie głodu, co w połączeniu z wysiłkiem fizycznym daje bardzo dobre efekty odchudzające.

Niszczy komórki nowotworowe
Zawarty w granacie kwas elagowy pomaga naszemu organizmowi w niszczeniu komórek nowotworowych, oraz zmniejsza ryzyko ich powstania.

pexels-photo-24247

Sok z granatu najlepiej smakuje w duecie z pomarańczą, a przepis na niego jest wyjątkowo prosty.

Składniki:
– 2 granaty
– 2 duże pomarańcze

Granat jest owocem z którego ciężko wycisnąć sok, dlatego najlepiej jest użyć wyciskarki do owoców lub sokowirówki.

Ten owoc jest dowodem na to, że suplementów diety należy szukać w naturze, a nie w aptece.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *