Skip to main content

DIETA DR EWY DĄBROWSKIEJ

Kim jest autorka?
Dr Ewa Dąbrowska jest lekarzem klinicznym i zajmuje się leczeniem chorób wewnętrznych. Napisała pracę doktorską o znaczeniu zaburzeń immunologicznych w porfirii późnej skórnej, podczas której zainteresowała się rolą żywienia w leczeniu chorób przewlekłych i rozpoczęła związane z tym tematem badania. Dr Ewa ułożyła specjalną dietę warzywno – owocową, którą podzieliła na dwa etapy. Dieta ma za zadanie odtruwać organizm i wspomagać jego mechanizmy samoleczące. Napisała wiele prac naukowych oraz książek dotyczących tego jak ratować zdrowie żywieniem.

Jak wygląda dieta dr Ewy Dąbrowskiej?
Wegetarianizm często jest traktowany jako dziwactwo, a posty uważa się za szkodliwe. Obserwuje się powszechną akceptację tzw. ,,dobrego żywienia”, gdzie podstawą jest tradycyjny kotlet schabowy i wysoko przetworzone pokarmy jak biała mąka, cukier, rafinowane oleje, kawa, piwo. I etapem diety natomiast jest głodówka. Ona oczyszcza i wzmacnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przywraca dobre samopoczucie, pozwala organom wewnętrznym na przywrócenie swoich funkcji często zaniedbanych przez nasz styl życia. II etap to dieta oparta na warzywach, owocach, roślinach strączkowych i ziarnach. Dieta jest niskokaloryczna, a wiadomo że zmniejszenie kaloryczności naszych posiłków i moc wartości odżywczych znajdująca się w owocach i warzywach pozwoli nam cieszyć się dłuższym i lepszym życiem. Dr Ewa w swoich publikacjach często podaje przykłady ludzi, którym pomogła stosując swoją genialną metodę leczenia. Napisze o jednym ciekawym przypadku:
Pacjent cierpiał na chorobę wieńcową, nadciśnienie, i otyłość. Jego stan był beznadziejny. Najmniejszy wysiłek sprawiał bóle serca. Ze względu na dużą otyłość i zaawansowanie miażdżycy naczyń wieńcowych został on zdyskwalifikowany z operacji by-passu. Dr Ewa zaproponowała pacjentowi głodówkę jako prawdopodobnie jedną z ostatnich desek ratunku. Pacjent bez wahania się zgodził na 10-dniową głodówkę i następnie dietę surówkową. Wyniki przeszły wszelkie oczekiwania. Już po kilkudniowej głodówce ustąpiły bóle zamostkowe i wystąpił wielomocz. Po 7 dniach chory mógł swobodnie chodzić po schodach i nie miał obrzęków. Po 3 tygodniach stracił na wadze 8 kg (ze 110 do 102) ciśnienie znormalizowało się. Leki zostały ograniczone do minimum. W ciągu 7 lat obserwacji ambulatoryjnej wielokrotnie pacjent stosował dietę warzywno – owocową, na zmianę ze zdrowym żywieniem. Całkowicie wyeliminował mięso, ciasta i tłuszcze zwierzęce. Dziś pacjent czuje się dobrze, prowadzi normalny tryb życia. Waży 87 kg, czyli o 23 kg mniej niż przed kuracją. Sama pani dr Dąbrowska przyznała że ta obserwacja kliniczna stała się dla niej punktem zwrotnym, a przywracanie zdrowia w ten sposób stało się pasją życiową.

warzywa


Zalety kuracji

Dieta wymaga długiego przeżuwania w większości surowych warzyw i owoców, więc sprawia wrażenie, że posiłki trwają długo i odnosimy wrażenie, że ciągle jemy. Nie wymaga ogromnej dyscypliny, nie jest uciążliwa. Dr Ewa Dąbrowska w swoich publikacjach podaje szereg ciekawych przepisów urozmaicających dietę, dzięki czemu naprawdę nie jest ona monotonna i nudna. Chociażby świetny gulasz jarski, który sam często gotuję, kotlety z selera czy fasoli, które w późniejszym etapie diety można stosować.

Każdy kto zobaczy pierwsze efekty po kilku dniach stosowania będzie z pewnością chciał kontynuować dietę.
Dla osób które chciałyby bardziej zgłębić tajniki tej kuracji polecam książki dr Ewy Dąbrowskiej:
,,Przywracać zdrowie żywieniem” i ,,Ciało i ducha ratować żywieniem”.
Dla tych, którzy nie mają tyle samozaparcia i wiedzą, że ciężko im będzie stosować dietę przez dłuższy okres warto się wybrać do ośrodków, które stosują kurację dr Ewy Dąbrowskiej. Z mojej wiedzy są na pewno takie 3 na Kaszubach i 2 w górach. Warto poszukać i jak to mówią: dla chcącego nic trudnego!

swieze_warzywa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *