Skip to main content
marchewka

CZYM SĄ I CO DAJĄ KAROTENOIDY?

Karotenoidy są to odżywcze substancje roślinne, które nadają owocom i warzywom ich kolor, smak i zapach. Najbardziej znanym jest beta-karoten, ale zidentyfikowano już ponad 600 karotenoidów. Działają one jak antyoksydanty: zwalczają choroby, przeciwdziałają starzeniu się, wzmacniają układ odpornościowy.

Karotenoidy nadają owocom i warzywom kolory: pomarańczowy, żółty i czerwony. Zielone liściaste warzywa również ich dużo zawierają tylko kolor jest maskowany przez obecność zielonego chlorofilu.

Mądrości ludowe od wieków głosiły, że „jedzenie kolorowe” jest dobre dla zdrowia. Dietetycy bardzo często układają diety tak, aby była jak największa różnorodność barw owoców i warzyw. 

Najbardziej znane, najsilniejsze i najlepiej dostępne karotenoidy to:

  • beta-karoten
  • alfa-karoten
  • likopen
  • luteina
  • kryptoksantyna
  • zeaksantyna

UWAGA!
Beta-karoten, alfa-karoten i kryptoksantynę nasz organizm jest w stanie zamienić w prowitaminę A.


Likopen (czerwony)

  • zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL
  • chroni przed zawałem serca
  • wskazany gdy występują żylaki czy pajączki
  • zapobiega rozrostowi prostaty
  • pomocny przy problemach mięśniowych

Beta-karoten (pomarańczowy)

  • działanie przeciwnowotworowe
  • pobudza układ immunologiczny
  • pomaga w problemach z wątrobą
  • wskazany dla palaczy (łagodzi skutki przyjmowania setek substancji trujących znajdujących się w papierosach)

Alfa-karoten (pomarańczowy)

  • zapobiega chorobom serca
  • wskazany przy problemach skórnych
  • zmniejsza ryzyko raka płuc, wątroby i trzustki

Luteina i zeaksantyna (żółty)

  • zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej 
  • wzmacnia wzrok i chroni przed zaćmą 

 


W następnym poście przedstawię WIELKĄ TABELĘ KAROTENOIDÓW, czyli w których owocach i warzywach ich szukać oraz w jakiej występują ilości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *