Skip to main content
slider_czosnek

CZOSNEK – SILNY ANTYOKSYDANT

Czosnek to jeden z najstarszych leków znanych człowiekowi i stosowany w większości kultur od najdawniejszych czasów. Pierwsza wzmianka o nim jako środku leczniczym znajduje się w egipskim papirusie z XVI w. p. n. e. gdzie wymieniono 22 leki z użyciem czosnku, a w grobowcu Tutenchamona znaleziono zachowane główki tego super antyoksydantu. Indianie amerykańscy używali go do gojenia ran, a Chińczycy pili herbatę czosnkową na cholerę i czerwonkę. Znany od bardzo dawna czosnek jest u nas często stosowany w kuchni, lecz nie każdy zna jego możliwości.

Oto kilka zastosowań tego warzywa, a na koniec przepisy na soki z „dodatkiem Tutenchamona”:

1. Obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega chorobom serca.
2. Pobudza układ odpornościowy.
3. Przyśpiesza metabolizm tłuszczów.
4. Obniża poziom cukru we krwi.
5. Zapobiega powstawaniu nowotworów.
6. Działa jak naturalny antybiotyk, zmniejszając w organizmie liczbę szkodliwych bakterii.
7. Wspomaga usuwanie pasożytów (boją się go tasiemce :-))
8. Pomaga w leczeniu zespołu przewlekłego zmęczenia – coraz bardzie popularnej chorobie XXI w.

Przepisy:

ITALIANO

3 duże pomidory
3 łodygi selera naciowego
2 obrane ząbki czosnku
1 pęczek świeżej bazylii

ODPORNOŚĆ

1/2 pęczku natki pietruszki
2 papryki oczyszczone z gniazd nasiennych
najlepiej czerwone lub żółte
2 obrane ząbki czosnku
1 cebula

CZOSNKOWA MOC

3 ząbki czosnku
1/2 pora
6 marchewek

PS. Aby złagodzić wyrazisty smak czosnku, używaj go prosto z lodówki.

Źródło: James F. Balch „Super antyoksydanty”

Jedna myśl na temat “CZOSNEK – SILNY ANTYOKSYDANT

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *