Banany są w Polsce bardzo popularnym i chętnie spożywanym owocem. Są stosunkowo tanie, smaczne i łatwo dostępne, a więc są doskonałym materiałem na pyszny sok. Dodatkowo są zdrowe i bardzo pożywne. Odpowiednio przygotowane stanowią bazę dla orzeźwiającego napoju, a w chłodne dni można z nich przygotować napój rozgrzewający. Dzisiaj z racji pogody skupię się na tym pierwszym przypadku.
Banan jest owocem znanym z wysokiej zawartości różnych składników odżywczych, takich jak węglowodany, celuloza, witaminy czy minerały, które mają zbawienny wpływ na zmęczenie czy przeziębienie. Banany zawierają karoten i pektyny, które korzystnie wpływają na pracę żołądka i leczenie zaparć. Przy uciążliwych zaparciach zaleca się picie 1-2 szklanek soku bananowego każdego ranka przed posiłkiem. Osoby będące na diecie muszą uważać, ponieważ banany są wysokokaloryczne.
Przepis:
– 2 banany
– 500 ml zimnego mleka
– 2 łyżeczki miodu
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 0,5 jabłka
Sok bananowy można również przygotować w wersji uproszczonej. Wystarczy do bananów dodać trochę mleka lub wody i nasz napój jest gotowy do spożycia.
Ciekawostki:
Banany pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie. Zawierają tryptofan, który w naszym organizmie przekształca się na serotoninę, czyli hormon szczęścia.
Skórki od banana są doskonałym nawozem mineralnym, który może użyźnić ziemię w twoim ogródku.